Baby blog | Autostoel

Het juiste autostoeltje kiezen?

1. Wat is de lengte en het gewicht van het kind?

Baby: Groep 0+
0 - 13kg (Geboorte - 1j)
40 - 85cm

Peuter: Groep 1
9 - 18kg (9mnd - 4j)
80 - 105cm

Kind: Groep 2-3
15 - 36kg (3,5j - 12j)
100 - 135/150cm

2. Welke manier van installeren is in de auto mogelijk?

Autostoeltjes voor baby’s en peuters kunnen worden geïnstalleerd met ISOFIX of met de autogordel. Welke methode ook wordt gebruikt, het is cruciaal dat het stoeltje op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Bovendien past niet elke autostoel in de auto’s.

ISOFIX biedt de veiligste, gemakkelijkste en snelste oplossing voor de juiste installatie van een autostoeltje. (I-Size)

AUTOGORDEL, het stoeltje installeren met de autogordel biedt flexibiliteit, maar dan moeten de ouders extra opletten dat het stoeltje juist geïnstalleerd is.

3. Wat is het beste moment om over te stappen naar een autostoeltje van de volgende categorieën

Het is tijd voor een grotere autostoel als:
  • BABY: de bovenkant van het hoofdje van de baby boven het stoeltje uitsteekt.
  • PEUTER: de gordel in de hoogste stand staat en de schouders van de peuter er 2 cm bovenuit steken.
  • KIND: het kind 135cm lang is of 12 jaar oud.

I-Size

De 4 redenen voor I-Size
  • Een betere bescherming bij grotere krachten van frontale en zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek.
  • Achterwaarts gericht vervoer voor kinderen tot tenminste 15 maanden oud.
  • Vereist het gebruik van ISOFIX, waarmee het risico van onjuiste installatie kleiner is dan bij installatie met de autogordel.
  • Kiezen is heel eenvoudig. De lengte van je kindje bepaalt de keuze voor een autostoel.

Autostoeltjes die voldoen aan de I-Size zijn te herkennen aan het I-Size logo

Waarom is achterwaarts vervoer veiliger?

Bij een ongeval zorgt een achterwaarts gericht autostoeltje voor een kleinere impact op het kwetsbare hoofd en nek van baby’s. Daarom is het veiliger als ouders een achterwaarts gericht autostoeltje blijven gebruiken ook als het kind uit z’n eerste babyautostoeltje is gegroeid.

Het hoofdje van een baby is naar verhouding groot en zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam. De botten en spieren in de nek zijn nog niet voldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Als een baby in een voorwaarts gericht autostoeltje wordt vervoerd, kan zijn hoofdje bij frontale botsing naar voren klappen. Daardoor worden het hoofd en nek belast,met mogelijk ernstig letsel tot gevolg. Met een achterwaarts gericht autostoeltje worden het hoofd en de nek beschermd, doordat de krachten over de hele rug verdeeld worden.

Ook interessant?