Header
Header

De kippenren: hoe ziet de ideale leefruimte voor je kippen eruit?

Een goed uitgerust en voldoende ruim kippenhok en -ren zijn geen overbodige luxe voor je kippen. Het voorkomt dat je kippen ontsnappen of een makkelijk slachtoffer zijn van de vossen in de buurt. Bovendien zorgt een gelukkige, stressvrije kip voor meer en betere eitjes.

Tip 1: De oppervlakte

Bij de aankoop of bouw van een kippenhok is het aangeraden om vooraf goed na te denken over verschillende zaken. Eerst en vooral zijn de afmetingen zeer belangrijk. Voor de gemiddelde kip is een oppervlakte van 1 vierkante meter voor 3 kippen voldoende. Wanneer je grotere kippen houdt (bv. Cochin, Brahma,…), dan voorzie je het best wat meer marge. Denk ook na over de toekomst. Veel beginnende kippenhouders beginnen met 2 of 3 kippen en kopen bijgevolg een kleiner hok. Wanneer je dan achteraf nog verschillende kippen wil bijkopen, is de aankoop van een groter hok noodzakelijk.

Tip 2: De hoogte en het onderhoud

Houd rekening met het onderhoud en de levensduur van het hok. Maak dat je hok op hoge poten boven de grond uitkomt. Zet de poten op stenen, zodat het hout niet rot wordt door vocht. De hoogte is ook een belangrijke factor bij het reinigen van het hok. Hokken die laag bij de grond staan, zijn moeilijker te reinigen. Daarnaast is de plafondhoogte van belang. In principe is 1 meter plafondhoogte voor een kip voldoende, maar ga je iets hoger dan zal je zien dat het hok schoonmaken gemakkelijker zal verlopen.

Tip 3: Bescherming tegen vossen

De grote vijand van je kippen is de vos. Voor hem is een verse kip een echte delicatesse. Voorzie het hok van een luik, zodat je kippen ’s nachts veilig zitten. Vergeet niet om het hok ’s morgens te openen en ’s nachts te sluiten. Automatische poorten bestaan ook. Die sluiten het hok automatisch wanneer het donker wordt. 's Ochtends vroeg opent het deurtje zich dan weer zonder enige menselijke tussenkomst. Kippen houden hoeft dus helemaal niet lastig te zijn!

Tip 4: Hou het hok tochtvrij

Zorg voor een droog en tochtvrij hok. Daarnaast zijn comfortabele zitstokken, goede verluchting en voldoende lichtinval belangrijk. Voorzie ook een degelijke bodembedekking. Dit om infecties en de verspreiding van ziektes te voorkomen.

blogposts blogposts blogposts