Header
Header

Tandzorg bij jouw konijn

De tanden van konijnen blijven hun ganse leven doorgroeien. Zorg ervoor dat deze niet te lang worden, anders is de kans op tandproblemen groter. Er zijn verschillende zaken die voor tandafwijkingen kunnen zorgen.

Verkeerde voeding

Zorg voor voldoende slijtage aan de tanden. Dit doe je door een vezelrijk en caloriearm dieet, hierbij is hooi (en gras) onmisbaar. Naast een goede spijsvertering zorgt hooi er ook voor dat de tandoppervlakken over elkaar schuren. Bij brokken/pellets is dit veel minder het geval. Hiervan is slechts een soeplepel per kilo konijn voldoende per dag.

Afwijkende stand van de tanden

Dit kan ofwel aangeboren zijn ofwel op latere leeftijd ontstaan door een trauma me teen breuk van een tand of een verplaatsing van de kaak. Hierdoor sluiten de boven- en onderkaak niet meer mooi op elkaar aan en slijten ze niet meer af.

Slijten de tanden onvoldoende af, dan kan het dier moeilijkheden krijgen om voeding op te nemen. Scherpe tandpunten kunnen ook zorgen voor letsels in de mondholte met pijn en ontsteking tot gevolg. Dergelijke konijntjes zullen niet meer eten, waardoor ze vermageren, een slechte vacht krijgen en zelfs kunnen sterven door verhongering.

Merk je dat jouw konijn last heeft van zijn tanden, ga dan zeker langs bij een dierenarts, zij kunnen de tanden inkorten. Komt het probleem door een afwijkende stand, dan zal je dit vaak moeten herhalen (zo’n 3tal maand). Anders kan je dit voorkomen door de voeding aan te passen.

blogposts blogposts blogposts