Header
Header

Welke kleine zoogdieren zijn (geen) knaagdieren en wat betekent dat voor hun voeding?

Bij Versele-Laga hebben we verschillende gamma's met voeding voor kleine zoogdieren. Dieren die hieronder vallen zijn konijnen, cavia’s, degoes, chinchilla’s, (dwerg)hamsters, ratten, muizen, gerbils, eekhoorns en fretten. De overkoepelende term kleine zoogdieren hebben we in ons bedrijf geïntroduceerd om die dieren met een gelijkaardige huisvesting en plaats in het gezin te groeperen. Het grootste deel van deze kleine zoogdieren zijn knaagdieren (rodentia), maar er zijn twee uitzonderingen: konijnen en fretten.

Fretten behoren dan weer tot de orde van de roofdieren (carnivora). De bouw van hun gebit is helemaal anders dan dat van knaagdieren en haasachtigen en ze hebben ook een veel korter spijsverteringsstelsel. Ook wat betreft hun voedingspatroon verschillen ze heel sterk van de andere kleine zoogdieren, en leunen ze eigenlijk dichter aan bij de katten. Om dieper in te gaan op de voedingsbehoeftes van de verschillende kleine zoogdieren moeten we een onderscheid maken tussen herbivoren, omnivoren en carnivoren.

Herbivoren, omnivoren en carnivoren

Herbivoren eten enkel plantaardig materiaal. Hieronder vallen konijnen en enkele knaagdieren zoals de cavia, chinchilla en degoe. Omnivoren eten zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Voorbeelden zijn (dwerg)hamsters, ratten, muizen, gerbils en eekhoorns. De enige (strikte) carnivoor binnen onze groep kleine zoogdieren is de fret. Een fret MOET dierlijk materiaal eten om te overleven.

De verschillende voedingsbehoeftes van herbivoren, omnivoren en carnivoren.

Voor konijnen en herbivore knagers (chinchilla's, degoes en cavia's) bestaat een gezond dagelijks menu uit een rijke mengeling (zoals Nature) of een monocomponentvoeder (zoals Complete), hooi en water. Snacks (zoals onze Nature-Snacks) en verse groenten kun je geven als gezonde traktaties. Het basisvoeder van deze dieren hoort vezelrijk te zijn, met een laag zetmeel- en suikergehalte. Vooral toegevoegde suikers moeten zo veel mogelijk beperkt worden. Het hoge vezelgehalte draagt bij tot de tandslijtage die heel belangrijk is bij konijnen en herbivore knaagdieren, omdat hun tanden hun hele leven lang groeien. Zo groeien de snijtanden van konijnen van 1 tot maar liefst 2,5 mm per week!

Het dagelijkse dieet van omnivore knaagdieren (hamsters, dwerghamsters, ratten, muizen, gerbils en eekhoorns) bestaat uit een basisvoeder, water en een kleine hoeveelheid verse groenten. Houd de hoeveelheid suikers wel beperkt en overdrijf dus niet met fruit. Een snackje dat specifiek voor jouw dier gemaakt is (vb. Nature Snacks) kan af en toe een lekkere beloning zijn. In vergelijking met herbivoren hebben omnivoren een grotere behoefte aan eiwitten en zetmeel en een lagere behoefte aan vezels. Hun dieet moet ook een kleine hoeveelheid dierlijke eiwitten bevatten. Daarnaast hebben ze net zoals de herbivoren nood aan voldoende tandslijtage.

Carnivoren zoals fretten hebben nood aan een grote portie dierlijke ingrediënten. Dierlijke eiwitten zijn een belangrijke bron van taurine, een essentiële stof die, net zoals arachidonzuur, niet door de fret zelf wordt aangemaakt en dus uit de voeding moet worden gehaald. Hun dieet moet daarnaast ook weinig koolhydraten en enkelvoudige suikers bevatten.

Conclusie: het kan heel gevaarlijk zijn om je dier een voeder/snack te geven dat eigenlijk voor een andere diersoort samengesteld is. Binnen onze R&D-afdeling stemmen we voor elk voeder de ingrediënten, analytische bestanddelen, vitamines, mineralen, enz. af op de unieke behoeftes van elk diersoort. Tekorten of overschotten van bepaalde bestanddelen kunnen nefast zijn voor de ontwikkeling van een dier. Elk klein zoogdier heeft zijn eigen behoeftes, en daarom kies je ook het best voor een dierspecifiek voer.

blogposts blogposts blogposts