Er is een fout opgetreden bij het genereren van deze content.

Reiskoffers

Tips bij de keuze van je koffer

1. Formaat

De grootte van je koffer is vooral afhankelijk van de duur van de reis die je maakt Ga je een weekendje weg, of ga je op citytrip? Neem dan een weekendtas of koffer die mee kan in handbagage. Als je voor een week of langer weggaat, neem je best een grotere koffer. Daarnaast speelt het soort reis ook een belangrijke rol. Ga je rondtrekken in Australië en slaap je elke nacht op een andere locatie? Dan neem je best een koffer die je makkelijk kan in- en uitpakken.

1.1 Handbagage

Met een hoogte van ca. 55cm
Koffers die mogen meegenomen worden als handbagage zijn ideaal voor zakenreizen en citytrips. Door met handbagage te reizen, heb je geen extra kosten om een valies in te checken. Daarnaast verlies je ook geen tijd om te wachten op je valies aan de bagageband. Extra tijd om te genieten van de reis! Handbagagekoffers hebben een inhoud van zo’n 25 tot 50 liter, wat gelijkaardig is aan ongeveer 10 kg bagage. De regels voor handbagage zijn doorgaans overal gelijk. Als je liever toch geen enkel risico neemt, vind je hier een oplijsting met de voorschriften voor de meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen.

1.2 Middelgroot

Met een hoogte van ca. 69cm
Middelgrote koffers zijn uitermate geschikt voor een autovakantie. Door hun formaat zijn ze makkelijk in te laden en te stapelen in een kofferruimte. Deze valiezen zijn geschikt voor een reis van ongeveer een week. In een middelgrote koffer kan je zo’n 51 tot 75 liter kwijt, wat gelijkaardig is aan ongeveer 10 tot 15 kg bagage. Laat die roadtrip maar beginnen!

1.3 Groot

Met een hoogte van ca. 77cm
Met een grote reiskoffer kan je makkelijk tot twee weken weg. Dit formaat kan overal kosteloos ingecheckt worden op het vliegtuig. Mits het toegestane gewicht niet overschreden wordt, natuurlijk. Voor autovakanties kan het in gewone passagierswagens wel moeilijk worden om verschillende van deze valiezen in de kofferruimte te krijgen. In deze grote reiskoffers kan je tot om en bij de 20 kg bagage kwijt, wat zo’n 75 tot 95 liter inhoud is.

1.4 Extra grote koffers

Met een hoogte van ca. 82cm
Voor wie een grote reis van meer dan 15 dagen gaat maken, zijn deze koffers uitermate geschikt. Deze reiskoffer kunnen daarnaast ook gebruikt worden voor twee personen, wat minder plaats inneemt in de bus- of auto dan twee aparte valiezen. Dit formaat kan echter niet bij elke luchtvaartmaatschappij gratis ingecheckt worden. Je controleert dit dus best goed voor je vertrek. Deze koffers hebben plaats voor zo’n 30 kg bagage, wat overeenkomt met meer dan 95 liter.

2. Materiaal (hard of zacht)

De keuze tussen een harde of een zachte koffer is zeer persoonlijk en afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken. Er bestaat dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag welke van de twee het beste is. Ze hebben beide hun eigen functionaliteiten. Om de keuze voor jou toch iets makkelijker te maken, lijsten we hieronder de voor- en nadelen voor je op.

Harde koffer Zachte koffer
Optimale bescherming bagage V X
Vergrootbaarheid X V
Belang van gewicht X V
Citytrip X V
Autovakantie X V
Frequente reiziger met luchtruimbagage V X
Afwasbaar V X
Waterafstotend V X

Voor de citytrip-liefhebbers zouden we een zachte koffer aanraden, omdat zij vaak reizen met handbagage. Een zachte koffer heeft het voordeel dat hij wat uitzetbaar is. Zo kan er met wat duwwerk toch een extra trui meegenomen worden indien je niet goed kan kiezen. Zachte koffers hebben ook vaak opbergvakken aan de buitenkant, waar je makkelijk documenten als je identiteitskaart of boardingpass in kwijt kan. Zo kan je snel de juiste documenten afgeven aan de douane of bij het instappen. Ook voor autovakanties kan een zachte koffer makkelijker zijn dan een harde koffer. Zachte koffers werken namelijk wat mee als de kofferruimte volgepropt moet worden met bagage die last-minute nog meegenomen wil worden. Een nadeel van een zachte koffer is wel dat hij moeilijker schoon te maken is dan een harde koffer.

Reizigers die frequent met het vliegtuig reizen en daarbij graag hun bagage in de luchtruimte meegeven, kiezen best voor een harde koffer. We weten allemaal dat koffers het een en ander te verduren krijgen bij het in- en uitladen op de bagageband. Met een harde koffer bescherm je jouw bagage optimaal. Meer nog, door de sterke materialen is een harde koffer quasi onbreekbaar. Daarnaast is een harde reiskoffer waterafstotend, waardoor je bagage beschermd is tegen vocht. Ten slotte is een harde koffer makkelijk schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat krassen op je reiskoffer nooit helemaal te vermijden zijn. Ook weegt een harde koffer doorgaans meer dan een zachte koffer, waarmee rekening dient gehouden te worden als er een limiet staat op het gewicht van de bagage.

3. Aantal wielen

Bij het kiezen van een reiskoffer op wieltjes heb je de keuze uit twee wielen of vier wielen. Een koffer op vier wielen is zeer makkelijk mee te nemen als je het openbaar vervoer neemt en is minder belastend voor de rug. Verder zorgen de vier wielen ook voor een maximaal verspreide gewichtsverhouding, wat zorgt voor minder belasting op de wieltjes afzonderlijk. Een reiskoffer op twee wielen is echter beter geschikt voor ruw terrein en is zeer gemakkelijk om achter je aan te trekken.

4. TSA-slot of niet

Een goed slot op je koffer geeft een veilig gevoel. Je wilt natuurlijk niet dat vreemde mensen aan je persoonlijke spullen komen of er iets bij kunnen stoppen. De belangrijkste ontwikkeling voor koffersloten is de ontwikkeling van het TSA-slot. Met dit slot kan de Amerikaanse douane je koffer openen, zonder dat ze je cijfercode hoeven te kennen. Zij beschikken namelijk over een speciale sleutel, waardoor ze het kofferslot dus niet meer openbreken bij een inspectie.