Header
Header

Ben je van plan om enkele waterschildpadjes in huis te nemen?

Let dan zeker op bepaalde zaken:

1. Controleer de oogjes en pootjes. Een pootje te weinig is niet erg, maar je weet dit natuurlijk best op voorhand. Bekijk ook zeker de schild, want een afwijkende schild kan door ziekte komen. Zo kan een weke schild wijzen op rachitis.

2. Kijk naar het gedrag van de schildpad. Zwemt hij scheef, ziet hij er maar levenloos uit, zijn de oogjes veel dicht? Vaak klopt hier dan iets niet. Ook luchtbelletjes aan de neus zijn geen goed teken, dit kan wijzen op een longontsteking.

3. Kijk naar de huisvesting: een schone, verwarmde en verzorgde omgeving dat voorzien is van een landgedeelte en een spotje waaronder de schildpad kan zonnen, dan is de kans op een zieke schildpad een stuk kleiner.

4. Voor jouw verblijf thuis heb je minimum 15 liter water nodig per centimeter schildpad.

5. Schildpadden eten verschillende soorten voedsel. Het is dan ook verstandig om allerlei dingen uit te proberen. Bereid al het voedsel voor door het in kleine stukjes te snijden. Ook wanneer je honden- of kattenbrokjes of overgebleven vlees wilt geven, snijd je best in stukjes.

6. Ze hebben niet elke dag eten nodig. Voer hem om de dag, tenzij de dierenarts iets anders adviseert. Let op bij het voeren van je schildpad dat je niet bij het bekje van het dier in de buurt komt.

7. Reinig het verblijf van je schildpad om de twee weken. Vang hierbij het grint op de bodem en het water. Verwijder wel dagelijks de uitwerpselen.

8. Ververs dagelijks het drinkwater. Verwijder ook na maximum twee dagen voedsel uit het verblijf wanneer dit blijft liggen.

blogposts blogposts blogposts