Header
Header

Oma weet raad

Oma heeft steeds het juiste advies! Ze is er van overtuigd dat bij goed onderhoud jouw potten en pannen jarenlang zullen meegaan. Speciaal voor jullie heeft ze haar beste tips hieronder opgelijst. Ontdek snel hoe ook jij oma’s wijze raad kan toepassen in jouw keuken.

Gietijzer

Schoonmaken

Laat de gebruikte pan eerst afkoelen. Sterk afkoelen van het gietijzer door middel van koud water wordt afgeraden, hierdoor kan namelijk de emaille beschadigd worden. Was de pan/pot met warm water en een beetje afwasmiddel (bij pure gietijzeren pannen, zonder emaille laag, mag geen afwasmiddel gebruikt worden). Gebruik nooit schuursponsjes, schuurmiddel of ander bijtende schoonmaakmiddelen. Bij voorkeur gebruik je een zachte spons of afwasborstel. Droog de pan goed af voordat je deze opbergt, zo voorkom je roestplekken. Toch roestplekken? Haal deze dan (per uitzondering) weg met een schuursponsje. Vet daarna de pan in met (natuurlijke) olie (maisolie od) en laat intrekken. Wrijf de geschuurde plek regelmatig in met olie om roest tegen te gaan.

Aangebakken resten verwijderen

Laat een laagje water ongeveer 20 à 30 minuten in de pan staan, zodat de etensresten kunnen losweken. Maak daarna schoon op de normale wijze (heet water en een klein beetje afwasmiddel)

Stevig aangebrande pan schoonmaken

Erg aangebrand eten? Dit is vaak het gevolg van te weinig vocht of te veel warmte. Hoe los je dit op? Doe een laagje water in de pan, samen met een eetlepel soda. Breng het water langzaam aan de kook. Roer met een afwasborstel over de bodem, het aangebrande voedsel zal nu loskomen. Borstel de pan langzaam schoon, giet het water weg en spoel na met schoon water. Was de pan nogmaals af met water en droog af. Vet de bodem van de pan in met wat (natuurlijke) olie.

Keramisch

Eerste gebruik

Maak de pan schoon met warm water en een beetje afwasmiddel. Spoel goed en droog af. Doe nu een beetje natuurlijke olie in de pan en laat langzaam heet worden. Laat daarna de pan met olie afkoelen. Spoel de olie uit de pan en maak schoon met een zacht sponsje of borstel. Nu is deze klaar voor gebruik.

Schoonmaken

Vermijd de vaatwasser, zo zullen jouw pannen langer meegaan. Het schoonmaakmiddel dat in een vaatwasser gebruikt wordt is namelijk veel te agressief. Voelt de pan na het wassen met de hand toch wat ruw of stroef aan, wrijf deze dan in met wat olie.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Krijg je jouw pan na het bereiden van bepaalde gerechten toch niet helemaal schoon, doe dan wat azijn en water in de pan, verhit deze en het mengsel zal de pan schoon koken. Spoel hierna uit, droog af en wrijf in met wat olie.

Staal/Inox/RVS

Schoonmaken

RVS schoonmaken is een lastige klus, het lijkt namelijk nooit helemaal schoon. Soda werkt goed bij pannen, deze kan je echter niet gebruiken bij aluminium aangezien deze laatste hierdoor oxideert. Naast Soda is een rvs-reiniger ook een oplossing.

Aangebakken resten verwijderen

Week de pannen een uurtje in water met wat soda (ongeveer een schepje). Maak daarna de pan schoon met een zachte spons of borstel. Door goed af met een schone doek.

Teflon

Was de pan in heet water met afwasmiddel. De vaatwasser mag ook gebruikt worden, maar hier wordt de teflon antibaaklaag niet beter op. Deze zal sneller slijten dan wanneer u met de hand afwast. Gebruik geen schuursponsjes, maar een zachte spons of borstel.

blogposts blogposts blogposts