Header
Header

Hoe bescherm je konijnen tegen de hitte?

Konijnen zijn niet goed bestand tegen de warmte. Een langdurige oververhitting kan soms zelfs dodelijk zijn. In de natuur graven ze een tunnel en zo kunnen ze zich lekker fris houden onder de grond.

Met de volgende tips houd je jouw konijn lekker fris:

  • Ververs het drinkwater minstens 2 keer per dag zodat er altijd vers water beschikbaar is!
  • Zet de buitenren in de schaduw of onder een afdakje en verplaats deze ook naarmate de dag vordert en de zon draait. Je kan ook een parasol gebruiken.
  • Je kan ook een wit bevochtigd laken over het buitenhok leggen, dat de warmte uit het hok zal trekken.
  • Zorg ervoor dat je konijn steeds uit het hok kan om op het gras of op tegels af te koelen.
  • Heb je binnenshuis een koude vloer? Laat je dier hier dan gerust op lopen om af te koelen! Let wel op: zorg dat je huis veilig is voor jouw loslopend konijn (let bv. op met elektriciteitsdraden!) of plaats het anders gewoon in een rennetje.
  • Zet het hok nooit in de zon of achter een raam waar de zon binnenvalt! Houd er ook rekening mee dat de positie van de zon draait in de loop van de dag. Zet je konijn bij voorkeur in de koelste kamer van het huis en waar er toch nog voldoende licht is.
  • Lijkt je konijn oververhit? Je kan het helpen af te koelen door koude flessen water in het hok te leggen. Vul een plastic fles voor ¾ met water en vries ze in. Zorg wel dat je dit NOOIT zomaar in het hok legt, je wikkelt er het best een theedoek rond zodat er geen rechtstreeks contact kan zijn met de ijskoude fles. Gebruik echter NOOIT glazen flessen of echte koelelementen! Een glazen fles kan namelijk barsten door het bevroren water en een koelelement bevat giftige stoffen die kunnen vrijkomen als je konijn er op bijt!
  • Je kan ook een stoeptegel nat maken en in het hok leggen.
  • Probeer ook lauw water over de oren van je konijn te strijken. Via de oren kan een konijn de warmte het gemakkelijkst kwijtraken. Gebruik geen ijskoud water, want dan gaan zijn bloedvaten toeknijpen en kan je konijn helemaal niet meer afkoelen!

Extra tips bij hitte:

  • Houd het hok proper om te vermijden dat vliegen eitjes leggen in de vacht van je konijn. Dit kan namelijk madenziekte veroorzaken! Controleer de achterkant van je konijn op restanten van uitwerpselen en verschoon het hok zo vaak mogelijk. Vliegen zouden namelijk eitjes in deze uitwerpselen leggen en zo heuse wonden kunnen veroorzaken. Zodra je maden ziet, contacteer je het best onmiddellijk je dierenarts om snel in te grijpen!
  • Wanneer je jouw konijn in een ren in het gras wil zetten, bouw je dit dan het best geleidelijk op zodat het maagdarmkanaal van je konijn kan wennen aan het (eiwitrijke) gras.
blogposts blogposts blogposts