Er is een fout opgetreden bij het genereren van deze content.

Dieren blog | Paarden

Help jouw paard door de hitte

Net zoals wij last kunnen hebben van de hitte, kan het ook voor de paarden te warm worden. Zij kunnen goed met warmte omgaan, maar extreme hitte kan gevaarlijk zijn. Typische gevolgen zijn dehydratie, sloomheid en algehele malaise. Met deze tips help je jouw paard om het hoofd koel te houden.

1. Pas je weideschema aan

Gaat jouw paard elke dag enkele uren naar buiten? Pas dan de tijden aan, bij voorkeur laat je se ’s nachts naar buiten en houd je ze over binnen. Is dit niet mogelijk? Organiseer de weidegang dan zo vroeg mogelijk in de ochtend.

2. Zorg voor schaduw

Bij voorkeur gebruik je een schuilstal. Ook een bomenrij kan schaduw voorzien. Is dit niet aanwezig? Dan kan je overwegen om een partytent in de weide te plaatsen. Zo kan jouw paard de schaduw opzoeken.

3. Zorg voor wat kind

Een ideaal hulpmiddel is de ventilator. Deze laat de lucht circuleren in de stal. Let wel op dat het paard niet in de buurt kan komen van de ventilator zelf en pas op met snoeren!

4. Voldoende koel water

Het is noodzakelijk dat jouw paard onbeperkte toegang heeft tot vers, schoon en koel water. Ijskoud water is niet nodig. Idealiter is het water 15 à 20 graden. Zorg voor een grote waterbak, kleine bakken zorgen ervoor dat het water snel opwarmt.

5. Stimuleer het drinken

Drinkt jouw paard erg weinig? Dan kan je overwegen om licht gezouten water op het hooi te sproeien, de zoute smaak zorgt ervoor dat je paard meer gaat drinken.

6. Houd het rustig

Hoewel paarden goed tegen warmte kunnen, is het ook voor hen niet prettig om in extreme temperaturen zwaar werk te doen. Rijd je niet op absoluut topniveau, beperk dan het werk of verdeel ze in twee korte sessies. Haal ook na het rijden meteen alles van je paard, zo kan de warmte terug weg.

7. Afkoelen met water

Net zoals wij graag een verfrissende douche nemen, kunnen ook paarden genieten van de afkoeling van water. Spuit het paard af na het rijden of tussen de weidegang door. Tip: begin altijd bij de benen, zo kan het paard wennen aan het water en schrikt het niet.

8. Voorkom verbranding door de zon

Een vliegendeken is heel fijn voor paarden, zeker bij warm weer. Dit zorgt namelijk voor reflectie van de zon en geeft een soort schaduweffect. Het helpt dus niet enkel tegen vliegen, maar ook tegen verbranden. Een lichte neus of andere haarloze plaatsen kan je insmeren met sunblock.

Ook interessant?