Header
Header

6 eenvoudige tips om vogels in je tuin te laten broeden

Niets versterkt zo het lentegevoel, als vogels die in je tuin broeden. De 'ouders in spe' die een nestje bouwen en later af- en aanvliegen met insecten, om hun kuikentjes te voederen ... En dan hét moment, waarop die diertjes voor het eerst uitvliegen.

  • Maak op het einde van de winter je nestkastje schoon en hang het op een rustige plaats, die ook hoog genoeg is, zodat bijvoorbeeld katten er moeilijk bij kunnen. Let er bovendien op dat het kastje water- en winddicht is.
  • Alle vogels die terugkeren uit 'wintervakantie' zijn op zoek naar een nieuwe thuis. Lok hen door in voeding, beschutting en water te voorzien.
  • De mezenbollen en andere vetrijke voeding mag je weer opbergen. Strooi in de lente eiwitrijk voeder met veel calcium. Door de eiwitten leggen vogels goeie eieren en groeien de kuikentjes goed. Calcium is dan weer cruciaal voor sterke eierschalen en stevige botten van zowel moedervogel als haar jongen.
  • Haal de grasmaaier boven! Vele insectenetende vogels vinden een vers gemaaid gazon ideaal om aardwormen en insectenlarven uit de grond te peuteren.
  • De rest van je tuin hoef je echter niet zo secuur op te ruimen of te snoeien. Laat natuurlijk nestmateriaal gerust liggen. Pimpelmeesjes bijvoorbeeld maken hun nestje met takjes, mos, blaadjes en honden- of kattenhaar.
  • De ideale tuin voor vogels bevat enkele oude bomen met holtes, stekelige struiken zoals meidoorn en hulst, en meerdere nestkastjes op verschillende plaatsen, met openingen in tal van groottes

Volg je deze tips, dan spot ook jij straks mogelijk broedende vogels in je tuin. Maak je wel geen illusies: je zult geen tien verliefde koppeltjes huisvesten. Vogels hebben nu eenmaal een afgebakend gebied nodig om voedsel voor hun jongen te zoeken. Ze moeten immers dagelijks honderden insecten aanvoeren! Dat wordt een schouwspel van jewels

blogposts blogposts blogposts