Header
Header

Op bezoek in onze hout-afdeling

Hout is een heel veelzijdig materiaal waar je vele kanten mee uit kan. Zoals bijvoorbeeld zelf kleine meubelen maken of voor het steken van een vals plafond. Dankzij de tips van onze houtspecialist Stefaan kan je de doe-het-zelver in je los laten.

Waarop moet je letten bij het kiezen van de juiste houtsoort?

MDF

Ben je van plan om een nieuwe houten ondervloer, kasten of andere zaken uit hout in jouw badkamer of keuken te maken? Kies dan voor groene MDF. Deze houtsoort is vochtbestendig en is dus uitermate geschikt voor vochtige ruimtes.

Maak je graag jouw eigen kastjes of omkaderingen die je later zal schilderen, gebruik dan gewone MDF (bruinkleurig). Dit is veelzijdig en gemakkelijk in gebruik. Schilder je liever niet zelf, dan zijn er verschillende meubelpanelen die reeds de benodigde kleur hebben.

Steigerhout

Heb je graag dat het hout een warme uitstraling heeft en vooral gezelligheid met zich meebrengt, dan maak je best gebruik van steigerhout.

Vuren

Vuren is ideaal om binnen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor een constructie voor een vals plafond. Dit is een heel lichte houtsoort die gemakkelijk in gebruik is.

Multiplex

De veelzijdigheid van multiplex zorgt ervoor dat je deze houtsoort op verschillende manieren kan gebruiken, zowel voor het plaatsen van een valse wand als voor het maken van een kader.

Betonplex

Wil je graag jouw aanhangwagen verstevigen of heb je een mal nodig voor het gieten van beton? Dan is betonplex dé houtsoort die je zoekt.

Tropisch hardhout

Is het jouw ambitie om jouw eigen tuinmeubelen te maken? Dan is tropisch hardhout wat je nodig hebt. Deze houtsoort is vochtbestendig en heeft een mooie, warme uitstraling.

Hoe begin je eraan?

Bezint eer ge begint, ook bij het maken van meubels is dit een vereiste.

  1. Begin met jezelf de vraag te stellen waarvoor het meubel precies zal dienen. Is het eerder een decoratief stuk? Dan maakt de keuze van materiaal minder uit, behalve dan op visueel vlak. Of wordt het een kast die je vol zal stouwen met mappen vol papier? Dan is het belangrijk om stevig hout te gebruiken die voldoende gewicht kan dragen.
  2. Stel daarna het budget samen. Hoeveel wil je spenderen aan jouw eigen meubel. Het ene hout heeft namelijk een volledig ander prijskaartje dan het ander.
  3. Beslis nu over de stijl die je wilt aanhouden. Houd je van een scandinavische look, dan is bleek hout een goeie keuze. Mag het wat warmer zijn, dan neig je eerder naar een donkere tint.

Welk materiaal kan niet ontbreken in de werkkoffer van een (beginnend) doe-het-zelver?

Het belangrijkste is eigenlijk om jouw ogen en oren goed open te houden en eerst te leren bij iemand met ervaring. Wanneer je voldoende ervaring opgebouwd hebt, is het belangrijk het juiste materiaal te gebruiken.

Wat zeker niet mag ontbreken van handgereedschap is een hamer en handzaag. Wat elektrisch gereedschap betreft zijn een decoupeerzaag, schroefmachine en boor onmisbaar. Daarnaast zijn er nog enkele accessoires voor precisiewerk en afwerking zoals een winkelhaak, plooi- of rolmeter, een waterpas, schuurpapier (in verschillende gradaties van grofheid), houtlijm en een potlood.

Met dit materiaal in jouw werkkoffer geraak je al een heel eind ver. Natuurlijk zijn er nog tal van andere gereedschap-items beschikbaar voor specifieke karweien

Heeft u toch nog vragen over welk hout je nu best kiest of hoe je jouw meubels het best maakt, spring dan zeker eens binnen in één van onze winkels en vraag raad aan onze doe-het-zelf-medewerkers. Zij zullen jou verder op weg helpen. Met onze zaagservice kan je elk doe-het-zelf project als een professional uitvoeren. Geef het zaagwerk af en wij zorgen voor het perfecte resultaat.

blogposts blogposts blogposts

Maak kennis met onze specialist Hout & Schrijnwerk: Stefaan Verhauwen

Specialisatie?

Ik heb al 25 jaar ervaring in het maken en plaatsen van keukens en badkamers. Dus kan ik terugblikken op een ruime kennis van hout.

Hoelang maak je al deel uit van het Multi-team?

Momenteel ben ik ongeveer 2 jaar in dienst bij Multi Bazar.

Waar doen wij Stefaan een plezier mee?

Wat voor mij echt onmisbaar is, is kwaliteitsvol gereedschap.

Waarom moeten mensen kiezen voor Multi Bazar?

Elke afdeling heeft zijn eigen verantwoordelijke, deze personen hebben de nodige ervaring en kunnen de klanten begeleiden waar nodig.

blogposts