Header
Header

Terras met klinkers leggen

Een terras is een belangrijk onderdeel van jullie tuin. Je kan voor verschillende materialen kiezen, nu focussen we vooral op de klinkers. Hierbij kan je dan weer variëren met legpatronen en kleuren. Kies je voor een ingewikkeld patroon, dan is meer vakmanschap verreist.

Stap 1: Bepaal de plaats

Kies waar jij jouw terras wil plaatsen, in de zon of net met wat schaduw. Bepaal ook hoe groot jouw terras moet worden. Denk hierbij aan hoeveel personen er op moeten passen en reken nog enkele extra meters voor de grootte van de tafel.

Stap 2: Leg de fundering van je terras

Bepaald de oppervlakte door middel van paaltjes en spantouw. Graaf nu zo’n 15 cm meer dan de dikte van je klinkers. (dus zijn jouw klinkers 6 cm, graaf dan 21 cm uit). Denk ook aan de nodige helling van uw terras, zorg dat deze lichtjes wegloopt van uw huis. Idealiter ga je voor een afhelling van 1 cm per meter. Graaf ook extra diep bij de randen, daar moet de fundering dikker zijn.

Stap 3: Letg de stabilisé

Maak met een mengsel van zand, cement en een klein beetje water en maak hiermee de onderlaag. Verdeel het mengsel over het uitgegraven oppervlak en vul dit tot de rand. Verstevig daarna de stabilisé met een triplaat. Hierna ga je afreien. Sla 2 profielen tot op het gewenste niveau in de stabiele laag. Trek de lat over de twee profielen naar je toe om overtollig zand weg te nemen. Neem daarna de profielen weer weg.

Stap 4: Leg de klinkers

Bedenk hoe je de klinkers wil gaan leggen. In blok- visgraat- of elleboogverband? Begin bij het plaatsen van de klinkers altijd eerst aan de rand van het terras. Zorg hierbij dat je niet op de stabilisé gaat staan. Werk van buiten naar binnen en neem nadien de trilmachine om over het terras te lopen. Vul tenslotte de voegen met zand, doe dit met een borstel of veger.

blogposts blogposts blogposts