Header
Header

Hoe houd je jouw vijver ijsvrij?

Je geniet vooral tijdens de warmere maanden van je vijver, maar het is wel belangrijk om ook tijdens de koude wintermaanden zorg te dragen voor jouw vijver zodat je wanneer de eerste zonnestralen komen piepen terug kan genieten. Enkele stappen om te volgen voor de winter:

Stap 1: Maak je vijver schoon

De eerste stap is logisch, zorg ervoor dat jouw vijver schoon is. Verwijder de dode planten, zo voorkom je dat ze naar de bodem zakken en rotten. Wanneer dit wel gebeurd heb je meer kans op algen en krijgen de vissen het moeilijker om te overleven. De beste manier is om regelmatig met een netje het water en de bodem schoon te houden.

Stap 2: Houd je vijver ijsvrij

Een dikke laag ijs belemmerd de zuurstoftoevoer voor jouw vissen. Een volledig ijsvrije vijver is echter niet nodig, een groot gat is voldoende. De beste manier om dit te doen is met luchtstenen. Deze zorgen voor een constante stroom belletjes waardoor het lastiger is voor het water om te bevriezen. Ook warm water is natuurlijk een mogelijkheid. Hak nooit een gat in het ijs, want door de trillingen kunnen de vissen overlijden door stress of schade aan de zwemblaas. Houd ook sneeuw weg van het ijs, hoe meer licht er op het water terecht kan komen, hoe meer zuurstof aangemaakt kan worden.

Stap 3: De vissen in de vijver

De meeste koudwatervissen hebben weinig last van de kou wanneer de vijver minimum 80 cm diep is. Alleen bij heel strenge winters bestaat de mogelijkheid dat een vijver volledig dichtvriest. Voeren in de winter is niet echt nodig, omdat de vissen een soort van winterslaap houden waarbij hun stofwisseling op een zeer laag pitje staat. Voer in het water gooien zou dus enkel voor algenvorming zorgen..

Stap 4: De amfibieƫn

Ook voor deze dieren is een diepte van minimum 80 cm genoeg. Voor hen is het wel belangrijk om een donkere plek te maken waar ze kunnen overwinteren. Bijvoorbeeld een laagje modder, een stapeltje stenen of een grote buis (doorsnee van 5 tot 10 cm). Zoals bij alle dieren is ook hier voldoende zuurstof belangrijk.

blogposts blogposts blogposts