Header
Header

Bescherm jouw woning

Tijdens een brand telt elke minuut. De juiste alarmsystemen en signalisatie zorgen ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt en je jezelf en jouw gezin op tijd in veiligheid kunt brengen. Vanaf 1 januari 2020 wordt het gebruik van brandalarmen verplicht in elk huis.

Elk jaar sterven mensen bij woningbrand. Niet het vuur, maar de rook is hierbij het gevaarlijkst. Slachtoffers stikken vaak door de rook nog voor dat de vlammen hen bereiken. Daarom is het belangrijk rookmelders te hebben thuis.

Wij geven enkele tips om jouw woning beter te beschermen

Tip 1

Koop een rookmelder die voldoet aan de wettelijke bepalingen. Koop een optische rookmelder en zorg dat deze voldoet aan de wettelijke bepalingen. Dit zie je aan de labels CE en EN14604 op hun verpakking.

Tip 2

Check het type batterij. Check bij aankoop het type batterij. Sommige rookmelders zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Die kosten wel iets meer, maar je bent wel tien jaar gerust. Heb je rookmelders die je kan aansluiten op het elektriciteitsnet zorg dan dat deze voorzien zijn van een noodbatterij in geval van stroomonderbrekingen.

Let er ook op dat je rookmelder een testknop heeft en een indicator voor een lege batterij.

Tip 3

Wees bewust waar je een rookmelder plaatst. Plaats minstens 1 rookmelder in de hal op elke bewoonde verdieping van het huis. Ook in de (kinder)slaapkamers is het aangeraden een rookmelder te plaatsen.

Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus af te raden. Gebruik daar eventueel een hittemelder.

Tip 4

Plaats de rookmelder correct op het plafond. Een rookmelder plaatsen is heel eenvoudig.

De beste plaats om een rookmelder op te hangen is in het midden van het plafond. Kan dit niet, hang hem dan op minstens 30 cm van de hoek want rook maakt een 'krulbeweging' waardoor de hoeken van een ruimte niet meteen worden bereikt.

Tip 5

Een rookmelder is gevoelig voor stof en hangt dus het best ondersteboven aan het plafond. Wanneer het echt niet anders kan, is een exemplaar op de muur nog altijd beter dan géén. Hang de rookmelder in dat geval zo hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.

Tip 6

Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud (zeker als hij aan de muur hangt, regelmatig stofzuigen!).

blogposts blogposts blogposts